Skip to main content

LIMFNA DRENAŽA


Limfna drenaža je poseban vid masaže, koji se može nazvati i terapeutska masaža. Ovim tretmanom se mogu rešavati razni problemi vezani za zdravlje, ali isto tako i opšte stanje organizma. Kao posebna grana masaže, zahteva maksimalnu stručnost osobe koje je radi,  jer je limfa usko povezana sa stanjima koje utiču na zdravlje celog tela.  Limfni protok je vrlo bitan proces, kojim se izbacuju štetne materije iz organizma i njegov zastoj može uzrokovati razne probleme.

 

Šta postižemo limfnom drenažom?

-LImfnom drenažom vršimo eliminaciju štetnih materija iz organizma posebnim manuelnim pokretima.  Vrši se detoksikacija organizma , smanjuju otoci, vrši preventiva nastanka celulita, i potpomaže nestanak istog.

 

Indikacije?

-otečenost nogu, ruku, lica

-borba protiv celulita

-detoksikacija organizma

-smanjenje kesica ispod očiju

-zatezanje kože redovnom primenom

-stimulacija imunog sistema

-izbacivanje štetnih produkata organizma

-regeneracija tkiva

 

Kontraindikacije?

-proširene vene

-tromb

-maligna stanja

-dojenje

-trudnoća bez saglasnosti doktora

 

   Stručnost osobe koja radi je vrlo bitna, kao što smo napomenuli, jer poznavanje anatomije jedino može dovesti do pravilne limfne drenaže i efekata koji će dati prave rezultate bez bojazni od loših posledica. Bitno je znati gde su limfni čvorovi u organizmu i čemu oni služe, kao i kojom dozom pritiska na njih delovati.

  Limfna drenaža nije vrsta jake masaže. To je bitno da znate, jer ukoliko ste bili na jakoj limfnoj drenaži, znajte da je to potpuno pogrešno. Ukoliko mislite da slab pritisak “ne radi posao“, varate se, jer limfni putevi su jako osetljivi i ne treba jak pritisak da biste dobili pravi efekat.

Zastoj limfe nije retka pojava u današnje vreme, pogotovo kod osoba kojerade posao sedeći.

Preventivno je peporučeno raditi limfnu drenažu kod napomenutog primera. Takođe, limfnu drenažu treba raditi više puta, da biste osetili boljitak.

 

Učestalost masaže?

-Limfna drenaža se radi u serijama, i u zavisnosti od potreba i stanja

-jedna serija je 4-6 tretmana, dva do tri puta nedeljno.

-u terapeutske svrhe seriju treba ponoviti dva do tri puta

Bitno je znati da se preko noći ne može rešiti problem zastoja limfe, i da samo “lečenje“ može trajati i po par meseci. Nakon prve masaže ćete svakako osetiti boljitak, ali ukoliko želite trajnije rešenje , preporuka je odraditi sve masaže i slušati savete terapeuta koji je radi.

Uz limfnu drenažu preporučeno je piti što više tečnosti kako biste ubrzali metabolizam i izbacivanje štetnih metaboliočkih produkata.